Maske za obraz lahko vedno pripravimo tudi sami, in sicer iz svežega sadja in zelenjave.
Pri tem moramo uporabiti samo sveže izdelke. Gnila zelenjava ali sadje kategorično nista primerna za maske.
Najdaljša doba maske iz svežega sadja in zelenjave je 12 ur, in sicer pod pogojem, da je kozmetični izdelek v hladilniku v sterilnem vsebniku s pokrovom.
Maske iz sadja in zelenjave so zaradi blagih aktivnih sestavin torej primerne za vsakogar, previdnost pa je potrebna le pri agrumih, saj niso priporočljivi za občutljivo kožo. Morda si mislimo, da uporabljamo dovolj krem in da naša koža ne potrebuje še dodatnih mask, toda tu ni nobene podobnosti. Za razliko od kreme se maske nanašajo v debelih slojih in s tem preprečijo koži dihanje, kar pomeni, da je prisiljena vsrkati hranilne sestavine. Nehaj torej razmišljati in raje pripravi masko, za katero ti bo koža hvaležna, torej masko iz sadja ali zelenjave.
Poglejmo si nekaj primerkov iz sadja in zelenjave.
Jabolka naribamo in iz njih stisnemo sveži sok, s katerim si namažemo obraz. Pustimo na obrazu 20 minut in speremo.
Avokado je primeren za pripravo vlažilne maske . Pripravimo pol sadeža, olupimo in ga dobro pretlačimo, nato ga na tanko nanesemo na obraz in vrat. Deluje naj 15 minut, potem masko speremo s toplo vodo.
Banane so odlične za pomlajevalno masko. Pretlačimo jo z vilicami, dodamo dve žlički sladke smetane, žlico medu in nekaj limoninega soka. Za gostejšo zmes dodamo stepeni beljak. Masko pustimo na obrazu pol ure in jo nato odstranimo s toplo vodo in vato.